Vuonna 1906 Puistokadun ja Kirkkokadun kulmaan valmistunut De Gamlas Hem -vanhainkoti oli salaperäinen talo jopa naapureilleen. Toki tiedossa oli, että talossa asuttiin, mutta harva oli nähnyt sieltä kenenkään tulevan tai sinne menevän saati käynyt talossa sisällä. Millaista siellä oli?
”Oli kuin olisi astunut toiseen maailmaan”, muistaa klubin varapuheenjohtaja Markku Peura kesää 1959, kun hän toimitti kukkakaupan asiapoikana kukkapaketin vanhainkotiin.
”Hämärä, tumman ruskean sävyinen aula oli täysin hiljainen. Paksut, tummat ikkuna- ja oviverhot imivät kaikki äänet niin, että tuntui kuin talon ulkopuolella ei olisi ollut mitään elämää.”
Mutta elämää talossa tietenkin oli. Ainakin vanha, harmaatukkainen nainen, joka puhutteli kukkalähettiä – ruotsiksi.
”Oikein säikähdin, kun hän aivan äänettömästi astui aulaan raskaiden oviverhojen takaa. Kun sain selitettyä, millä asialla liikun, hän sanoi, nyt suomeksi: jättäkää paketti tuohon pöydälle, ja osoitti pientä pöytää oven vieressä. Ei muuta.
”Kävin myöhemminkin viemässä taloon useampiakin kukkapaketteja, mutta näillä kerroilla en koskaan nähnyt ketään. Jätin vain paketin pöydälle.”
Salaperäisen vanhainkodin historiaa muisteltiin klubin kevätkokouksessa (3.6.2019) arkkitehti Kaarina Niskalan esityksen pohjalta.
De Gamlas Hem on Viktor J. Sucsdorffin vuonna 1906 vanhainkodiksi suunnittelema jugend-tyylinen rakennus Oulun Hollihaan (nykyisin Heinäpää) kaupunginosassa. Alun perin pihapiiriin kuului myös yksikerroksinen asuinrakennus Puistokadun puolella. Rakennus suojeltiin yhdessä päärakennuksen kanssa heinäkuussa 1985 Siitä huolimatta se purettiin jo seuraavana vuonna. Päärakennus on remontoitu vuonna 1986.
Vuoden 2014 alusta vuoden 2017 syksyyn rakennus oli ollut tyhjillään Oulun kaupungin etsiessä sille ostajaa. Lokakuussa 2017 kaupunki möi kiinteistön, johon ostaja saneerasi hotellin, ravintolan ja kokoustiloja. Hotelli-ravintola De Gamlas Hem avasi ovensa marraskuun lopulla 2018.
Ruotsalaislaivueelle muistokabinetti
Talvisodan aikana vanhainkodin asukkaat siirrettiin pommitusuhan vuoksi kaupungin ulkopuolelle. Talo ei kuitenkaan jäänyt tyhjilleen, kun siihen majoitettiin osa ruotsinmaalaisesta, vapaaehtoisesta lentorykmentti F 19:sta, joka vastasi koko pohjoisen Suomen ilmapuolustuksesta.
Osastolla oli kaksitoista Gloster Gladiator -hävittäjää, viisi Hawker Hart -tiedustelukonetta sekä muutamia yhteistoimintakoneita. Se piti tukikohtanaan Veitsiluodon kenttää Kemissä sekä työkenttinään Rovaniemen, Hirvasjärven, Kemijärven, Oulun, Vaalan ja Posion lentokenttiä. Oulun kaksikoneinen jäätukikohta sijaitsi Oritkarissa.
Ruotsalaisvapaaehtoisten panos Talvisodassamme ei ole unohtunut, päinvastoin: De Gamlas Hem on nimennyt yhden kokoustilansa F19 -kabinetiksi, jonka seinille ripustettu varsin kattava valokuvakokokoelma kertoo osaltaan talon monivaiheisesta historiasta.